HACIBEKTAŞ’TA SORUNLARA DAİR

Hacıbektaş’ta yaşayan sorumlu bir yurttaş olarak. Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinliklerinin yeniden yapılandırılması ve son günlerin tartışma konusu olan tarih değişikliğine ilişkin görüşlerimi maddeler halinde sundum.
Amacım bir farkındalık oluşmasını sağlamaya yöneliktir.
a-Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış ödülünün yönetmeliği değiştirilerek, dünya çapında tanınmış bilim, siyaset, sanat insanlarından bir jüri oluşturulmalıdır.
Bu ödül uluslararası boyutta düşünülerek dünya barışına katkı sunan tüm insanlara açık olmalıdır.
Bir ödül jüri üyeleri ile değer bulur.
Bu önemli ödül seçkin ve yetkin insanlardan oluşturulan bir jüri tarafından verilmelidir.
b-Düzenlenen şiir ve öykü yarışmalarının jüriliği ozan derneklerine ve yazarlar sendikasına yaptırılmalıdır.
Paneller Hacı Bektaş Veli, O’nun dünce dünyasını, Alevi Bektaşi öğretisini irdeleyen konular ile güncel sorunlar ve toplumsal konulardan seçilmelidir.
Panelistler arasında yabancı bilim insanlarından bir veya birkaç kişinin bulunmasına özen gösterilmelidir.
c-“Hacı Bektaş Veli sadece Hacıbektaş’ta yaşayan insanların değil, aynı zamanda dünyada yaşayan 30-40 milyon Alevi Bektaşi’nin Serçeşmesidir.” Geçeğinden hareketle Dünyada Kurulu bulunan Alevi Bektaşi örgütleri ile Sereşmenin ev sahipliğinde düzeyli bir işbirliği geliştirilmeli. Bu kurum ve kuruluşların sağlayacakları her türden katkıya açık olunmalıdır.
Alevi Bektaşi üst kuruluşlarının Hacıbektaş’ta kendilerini ifade etmelerine ve tanıtmalarına olanak sağlanmalıdır.
d- Konser programları kesinlikle kapalı alanlarda ve anlamına uygun olarak düzenlenmelidir.
e- Etkinlikler Semah gecesi, ozanlar – aşıklar gecesi, cem geceleri ve konser geceleri olarak ayrıştırılarak ve gece etkinlikleri kapalı alanlarda yapılmalıdır.
f-Gündüzleri meydanlarda sokak tiyatroları, semah gösterileri, ozan ve sanatçıların katılacağı programlar yapılmalıdır.
g- Uluslar arası ve ulusal düzeyde ödül almış filmler gösterime sunulmalıdır.
Tiyatro sergi gibi etkinliklere yer verilmeli, Komşu ülkelerden özellikle Alevi Bektaşilerin yaşadığı Suriye, Bosna Hersek, Arnavutluk, Macaristan, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerden sanatçılar, semah ekipleri, yerel halk oyunları ekipleri davet edilerek anma etkinliklerine gerçek anlamda uluslararası boyut kazandırılmalıdır.
h- Kitap imza günleri düzenlenmeli, tanınmış yazar ve sanatçılarla açık alan söyleşileri yapılmalıdır.
I- Etkinliklerin bir günü uluslar arası ağırlıkta olmalıdır.
j-Kitap ve yerli esnafın hediyelik eşya satacağı stantlar dışında satış stantları kurulmamalıdır.
Bunların dışında derneklerin sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının kendilerini tanıtacakları stantlar kurulmalıdır.
Kesinlikle pılı pırtı, terlik, cıncık boncuk köfte döner satan stantlar kurulmamalı, bu türden satıcılara satış yeri verilmemelidir. Böylece Anma Etkinlikleri panayır görüntüsünden kurtarılmalıdır..
Kapalı alanlar dışında yiyecek satışı yapılmasına izin verilmemelidir.
Açık alanlarda içki satılması ve içilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır.
k- Manav türü yiyecek satanlar için toplu olarak pazar yerinde stant açılmalı, kapalı yerde açılan manavlar hariç manav türü satış yaptırılmamalıdır.
l-Temizlik konusunda başta alevi Bektaşi dernekleri olmak üzere partiler sendikalar okullarla işbirliği yapılarak gönüllü çalışma grupları oluşturulmalı, çevre il ve ilçelerin belediyeleri ile işbirliği yapılarak temizlik araçları su tankerleri ve ekipler istenmelidir.
m-Etkinliklerin dünyaya daha iyi duyurulması ve tanıtılması için her türden girişimde bulunulmalıdır.
n- Anma Etkinliklerinde Alevi Bektaşi örgütlerinin görevlendireceği gençlerle Hacıbektaş gençliğine düzenin sağlanması, etkinlik öncesi ve sonrası hazırlık ve temizlik konularında sorumluluk verilmelidir.
p-Anma Etkinliklerinin planlama aşamasından bitimine kadar yapılacak olan toplantılar tüm Alevi Bektaşi ve diğer sivil toplum kuruluşlarına ve Hacıbektaş Halkına açık olmalıdır.
r- Anma Etkinliklerinin her aşamasına Hacıbektaş halkının geniş katılımı sağlanmalıdır.
s-Hacıbektaş esnaf kuruluşları ve bizzat esnafı ile işbirliği yapılarak ilçemize gelen konukların normal fiyatlarla rahat alış veriş yapmalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır.

****
t-Bu yıl uygulamaya konulacak olan Hacıbektaş Veliyi Anma ve Kültür sanat etkinliklerinin tarihin değiştirilmesi kararından vaz geçilmeli nümüzdeki yıl anma etkinlikleri yeniden 16-18 Ağustos tarihine alınmalıdır.
u- Hacıbektaşımızla özdeşleşmiş 54 yıllık bir tarih bir anda silinip atılamaz. Bu konuda görevi ne olursa olsun hiç kimse kendisini yetkili sayamaz.
v-Cılız bir şekilde duyurulan tarih değiştirme nedenleri gülünçtür. Çözüm tarih değiştirilmekle sağlanamaz. Gerekçe olarak gösterilen sorunların çözümü vardır, bu konuda çaba gösterilmelidir.
Çözüm Hacıbektaş halkı, Hacıbektaş’ta bulunan sivil toplum örgütleri ve dünyada kurulu, Alevi Bektaşi örgütleri ile birlikte yaratılmalıdır.
y-“16 Ağustos tarihi devletin ilan ettiği resmi tarihtir,” Değiştirilmelidir fikride gerçeklikten uzak bir gerekçedir.
Başlangıç tarihi ve nedeni ne olursa olsun zamanla Hacıbektaşa mal olmuş 54 yıllık bir süreklilik yok sayılamaz.
z- Son olarak; Anma etkinlikleri 1964 yılından başlayarak Açılış törenleri olarak benimsenmiş zamanla Hacıbektaş Şenlikleri diyenler olmuş ve sonunda Hacıbektaş Veliyi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri olarak yerini bulmuştur.
15 Ekim tarihi uydurma bir tarihtir. Neden 15 Ekim sorusu yanıtsızdır. Anma etkinliklerini kitlesellikten uzaklaştırılıp sadece salonlara hapsedecek bir zamanlamadır.
Başlangıç tarihi ve nedeni ne olursa olsun Hacıbektaş’a mal olmuş dünya tarafından bilinen, benimsenen Anma etkinliklerin tarihinin değiştirilmesi yanlıştır. Başlangıçta da belirttiğim gibi bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmelidir.

tarafından 19 Ağustos 2017 - 11:33 tarihinde yayınlandı.
Bu Yazı Şuana Kadar 968 kez Okunmuştur.