Feyzullah Çınar Anısına 5.Uluslararası Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması Açılış Konuşması

Değerli  konuklar, sevgili Hacıbektaş dostları,

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz 5. Uluslar arası Hacıbektaş Ozanlar buluşmasına hoş geldiniz dost geldiniz, sefalar getirdiniz sizleri şahsım ve derneğimiz adına saygı ile selamlıyorum.

Değerli konuklar, sevgili dostlar Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği son 8 yıldır ulusal ve uluslar arası etkinlik düzenleyen ve tüzüğündeki amaçları doğrultusunda Alevi- Bektaşi kültürüne  ve Hacıbektaş ilçesine hizmet etme çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür bu anlamada son 8 yıl derneğimizde başkan olarak görev yapan değerli büyüğümüz sayın Nafiz Ünlüyurt’a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum nisan ayı içerisinde yapmış olduğumuz genel kurulla beni başkan olarak  görevlendiren dernek üyelerimize ve yönetim kurulumuza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum

Değerli konuklar, değerli Hacıbektaş dostları, derneğimiz uluslar arası Hacıbektaş ozanlar buluşmasını geleneksel hale getirmiş bu etkinliği aşık Mahzuni şerifle başlatmış ve sırayla aşık İsmail Daimi, aşık Davut Sulari, büyük ozan aşık Veysel le devam etmiş ve bugün 5 cisini düzenlediğimiz ozanlar buluşmasını  çamşıhının yiğit ozanı Feyzullah Çınar anısına düzenlemiş bulunmaktayız.

Değerli konuklar Anadolu halk edebiyatının ve Anadolu geleneğinin vazgeçilmezidir ozanlık  ozan halkının gözüdür  kulağıdır, ozan   halkının dilidir ozan olmak kolay değildir iki dizeyi alt alta getirip saz çalıp türkü söylemek  ozan olarak yeterli değildir.

Ozan olmak Nazım Hikmet misali  vatan çiftliklerinizse, vatan çek defterlerinizin içindekilerse, vatan şose boylarında gebermekse açlıktan vatan soğukta it gibi titremek ve  kıvranmaksa sıtmadan yazın ben vatan hainiyim diyebilmektir.

Ozan olmak aşık mahzuni şerif misali 70 yılların zındanlarına doldurulan aydın ve yurtseverlerin  işkence çığlıkları karşısında köşkün sarayın yıkılsın, umudun suya dökülsün erim erim eriyesin diyebilmektir.

Ozan olmak pir sultan abdal misali Hızır paşa ve cellatlarının gözlerinin içine bakarak  bende bu yayladan şaha giderim diyebilmektir.

Ozan olmak….    “Feyzullahım deme şükür/ Şükür diyen kaldı fakir/Ele altın bize bakır/Düştü sosyal adaletten…  diyebilmektir.

Onun içindir ki

William Shakespeare  ozanlar  için der ki “bir ulusun türkülerini yapanlar yasalarını yapanlardan güçlüdür”

Ozanlık halkını karşılıksız sevmektir, ozanlık inançtır ozanlık dirençtir

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği olarak ozanlarımıza karşı duyduğumuz sorumluluğu ve  onların sorunlarını bıkmadan usanmadan anlatmak onları yılda bir kez de olsa Serçeşmede anmak ve anlatmak bizlerin görevi olması gerekir diye düşünerek bu etkinliği geleneksel ve uluslar arası boyuta taşımaya çalışıyoruz.

Değerli konuklar, değerli Hacıbektaş dostları, konuşmamın başında belittiğim gibi  5 cisini organize ettiğimiz ozanlar buluşmasını ozanımız Feyzullah Çınar anısına düzenledik ben sizlere Feyzullah Çınarı anlatmayacağım sizlere onu çok yakından tanıyan dostları, arkadaşları ve onun hakkında tez hazırlayan akademisyenler anlatacaklar ancak 1996 yılında 3 cüsünü verdiğimiz Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış ödülü sahibi değerli dostum Fikret Otyam ile yine 1999 yılında 6 ıncı Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış ödülü sahibi yakın dostum  Alevi Bektaşi inancına gönül vermiş  20. Yy en büyük araştırmacılarından olan rahmetli  prof. Dr. İrene Melikof un  Feyzullah Çınarla ilgili düşüncelerini paylaşmak istiyorum.

İrene Melikofun Feyzullah Çınarı tanımasıyla  başlayan Alevilik çalışmaları hakka yürüyünceye kadar aralıksız devam eder

Araştırmacı, gazeteci ressam büyük üstat Fikret Otyam Feyzullah Çınarla  tanışmasını şöyle anlatır. “ Mustafa Timisi askerliğini yeni bitirmiş kutlama yapıyorlardı,  o zaman Tuzluçayır da bir gecekonduda  oturuyordu  davete beni de çağırdılar teyibimi kaptım gittim, büyük bir salonda saz çalan bir adam var idi dedeymiş  biraz çaldı sevmedim onu, sonra orada bir adam daha var dedim öyle bıyıklı güzel bir adam birazda o çalsın dedim,  destur veriyormusun dediler  He dedim adam saza vurdu fıttıracağım kasedi çevirdim  ayrılırken dedim ki sen kimsin kardeşim  ben Feyzullah Çınarım dedi  ne iş görürsün sen dedim ben itfaiyedeyim dedi kartımı verdim bir ara bana geliver dedim bir gün geldi ve ölene dek dosluk kuruldu onunla kaydettiğim bantlar 60 saati buluyor diyor” üstat Fikret Otyam  Feyzullah Çınarla çok özel dostluğu olduğunu ifade ediyor

Değerli konuklar Feyzullah Çınar ülkemizin toplumsal açıdan çileli, sıkıntılı karamsar  60-70 li yıllarında ozanlık yapmaya çalıştı ülkeyi bir uçtan bir uca dolaşır halkına umut verir toplumcu deyişler seslendirdiği için tutuklanır, fakat yılmaz ve yıkılmaz halkını yüreklendirir sazını çalmaya devam eder

1969 yılında Fransa ya gider İrene Melikof la beraber konferanslara katılır konserler verir Feyzullah Çınarın Unesco tarafından long- playi yayınlanır

Feyzullah Çınar ı sizlerin huzurunda bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum ışıklar içinde yatsın

Değerli konuklar sevgili dostlar bu etkinliği düzenlememizde emeği ve katkısı olan başta Kültür ve Turizm Bakanlığına, Başbakanlık tanıtma fonuna,Türk işbirliği ve kalkınma ajansı başkanlığı ile Çankaya ve Yenimahalle belediye başkanlıklarına Hacıbektaş kaymakamlığına ve de Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi müdürlüğü ile çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız

bizleri yalnız bırakmayan başta panelist ve jüri olarak görev yapacak dostlarımıza, gece konserde yer alacak sanatçı ve ozan arkadaşlarımıza, İran dan, Iraktan, Özbekistan dan, Azerbaycan dan  gelerek etkinliğimize katılan ozan, sanatçı ve şair dostlarımıza  tüm etkinliklerimizde yanımızda olan  ozan-der e  etkinliklerimizde bizlere karşılıksız hizmet veren sevgili dostumuz prof. Dr. Hayrettin İvgin hocamıza ve tüm katılımcılara, misafirlere Hacıbektaş dostlarına ve Feyzullah Çınar sevenlerine teşekkür ediyorum

Hacıbektaş   14 Haziran 2014

Mustafa ÖZCİVAN

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı

tarafından 19 Haziran 2014 - 04:30 tarihinde yayınlandı.