7 ULU OZAN ULUSLARARASI SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI

Okuma Süresi: 9 dakika
A+
A-
7 ULU OZAN ULUSLARARASI SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI
REKLAM ALANI

Sayın;

TC nin Büyükelçisi, Sayın TİKA’nın Temsilcisi,  bizleri Azerbaycan’da misafir eden çok değerli dostlar, arkadaşlar, bu etkinliğe katkı sunan Türkiye’den ve Azerbaycan’dan çok değerli bilim insanları, araştırmacılar, yazarlar değerli konuklar sizleri Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı olarak saygı ve sevgi ile selamlıyorum hepiniz hoş geldiniz dost geldiniz.

Öncelikle sizlere Anadolu nun ortasında, horasan erenlerinin piri Hünkar Hacı Bektaş Velinin türbesinin bulunduğu Alevi Bektaşi toplumunun Ser Çeşmesi Hacıbektaş’tan arkadaşlarımla beraber selam ve sevgi getirdim bizleri misafir eden Azerbaycanlı dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Değerli konuklar Hacı Bektaş veli kültür derneği 1964 yılında kurulan ve 51 yıllık geçmişi ve tecrübesi olan Türkiye deki Alevi derneklerinin içerisinde kamu yararı statüsüne sahip tek sivil toplum kurumudur. 7 yıla yakın zamandır Hacıbektaş’ta düzenlediğimiz uluslararası düzeyde ozanlar buluşması ve Aşure Günleri’nin dışında ilk defa Azerbaycan’da TC Devletinin destek ve katkılarıyla siz Azerbaycan dostlarında desteği ile bir etkinlik gerçekleştiriyoruz.

Değerli konuklar öncelikle şunu belirtmek isterim; Derneğimiz Anadolu’nun kadim inancı ve kültürü olan Alevi- Bektaşi inancı ve kültürü çerçevesinde örgütlenmiş ve bu inancı ulusal ve uluslararası anlamda tanıtmak, anlatmak ve yaşatmak amaçlı kurulmuştur.  Kurulduğu 1964 yılından 1980 yılına kadar Hacıbektaş’ta her yıl organize edilen Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerini organize etmiş 1994 yılından 2004 yılına kadarda Hacıbektaş Belediyesi ile ortaklaşa yürütmüştür. Bu anlamda birikimli, donanımlı ve de tecrübeli bir sivil toplum kurumu olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Değerli dostlar dünyada ulusların var oluşlarının ana sebeplerinden birisi inanç, gelenek ve yaşam biçimlerini asimile olmadan sürdürmektir burada halkın hafızasının silinmemesi gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için toplumların hafızası durumunda olan ozanlar bu görevi üstlenmişlerdir her toplum ozanını yaşattığı sürece ulus ve inanç olarak yaşamıştır. Hayrettin İvgin hocamın da çalışma alanında olan 500 bini aşkın mısralı Manas destanı,  Firdevs’inin 60 bin beyitlik Şah Name’si,  Yemininin 7300 beyitlik Fazilet Name’si bunların en güzel örnekleridir

Değerli konuklar Anadolu’nun kadim inancı ve kültürü Alevilik yüzyıllar boyunca Anadolu’da baskı ve kıyım gördüğü için daha çok köylerde, konargöçer toplumlarda yaygınlaşmış halk inancını yaşamak ve yaşatmak içinde daha çok devletlerin ulaşamayacağı uzak ve dağlık bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu anlamda ’da Alevilik Yazılı ve belgeli kültüre geçemediği içinde bu inancı yüzyıllar boyu ozanlar ve dedeler yolu ile sözlü kültürle yaşamış ve yaşatmışlardır.

İşte bunun için Anadolu Alevi inancında ozanlığın ayrı bir yeri, ayrı bir değeri ve saygınlığı vardır. Ozan Anadolu’da halkın dilidir, halkın gözüdür kulağıdır. Her türlü baskıya, kıyıma engellemeye rağmen ozan duygu ve düşüncelerini mısraları ile sazı ve sözü ile dile getirir ozanın maddi hiçbir beklentisi yoktur, ozan duygu ve düşüncelerini korkusuzca dile getirir ve ozan ezilenin yanındadır, ozan haksızlığın karşısındadır, ozan aşkını ve aşkı en iyi ifade eden ve yorumlayandır, yaşayandır.

Türk kültürünün yaşadığı ve yaşatıldığı orta Asya’dan balkanlara kadar olan coğrafyada yaşayan yüzbinlerce ozan ve şair vardır. Ancak öyle ozanlar vardır ki isimleri toplumla bütünleşmiş, toplumun hafızasında öyle yer edinmiş ki adeta o inançla, o toplumla bütünleşmiştir. İşte bu gün burada konuşacağımız ozanlarımız Türk kültürünün, Alevi inancının temel taşı olan her biri çağının bilgesi, halkının öncüsü yedi ulu ozan olarak adlandırdığımız ozanlarımızdır.

Azerbaycan halkının da çok yakından tanıdığı, sevgi ve saygı duyduğu yüreğinde taşıdığı Seyit Nesimi, Şah Hatayi ve Fuzuli Anadolu halkının da gönlünde yer etmiş özellikle Şah Hatayi Anadolu Alevi inancının vaz geçilmez ulu ozanı olmuştur. Anadolu’nun bağrından çıkmış her türlü haksızlığa başkaldırmış Pir Sultan Abdal, Alevi cemlerinin vazgeçilmez ozanı Kul Himmet Türk halkının gönlünde şiirleri ile, deyiş ve duvazları ile yüz yıllardır yaşamakta ve yaşatılmaktadır. 15 ve 16. YY lar da balkanlarda yaşamış Tuna Nehri boylarında doğmuş ve yetişmiş olan 7300 beyitten oluşan Hz Ali sevgisini işleyen Fazilet namesi ile Demir Baba velayetnamesindeki adı Hafız kalem Yemini ile bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Eğriboz bölgesinde doğmuş ve Hz Alinin türbesinde de hizmet yapan ve Bulgaristan deli orman yöresinde Demir Baba’dan icazet alan Virani’nin Anadolu halk kültürü ile Alevi inancında değişmez bir yeri vardır.

Böylece Balkanlardan orta Asya’ya kadar olan coğrafyada yaşayan Türk kültürünün en önemli mihenk taşlarından ve 7 ulu ozan olarak adlandırdığımız, Seyit Nesimi, Şah Hatayi, Fuzuli, Pirsultan Abdal, Kul Himmet, Yemini ve virani yi  siz bilim insanları ve akademisyenlerimizle beraberce bir kez daha anacağız, toplum üzerindeki etkilerini ve ozanlık geleneklerini konuşacağız

Değerli Dostlar; Sizler varken biz yöneticilerin 7 ulu ozan hakkında çok fazla söyleyecek sözü için kendimi yetkin ve de yetkili görmüyorum konunun aslını sizler tarihin ve bilimin ışığında yapmış olduğunuz çalışmaları bizlerle paylaşacaksınız bizlerin görevi de sizlerin bu değerli çalışmalarınızı kalıcı olarak kitap haline getirerek tarihsel bir belge olarak kamuoyuna ve halka sunmak olacaktır.

Değerli Dostlar; Hacı Bektaş Veli kültür Derneği olarak kuruluş amacımız doğrultusunda projelendirdiğimiz,  yedi ulu ozan sempozyumu Prof. Dr. Hayrettin İvgin hocamızın da çaba ve çalışmaları ile TİKA (Türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığı) nın katkı ve desteği, Azerbaycan ilimler Akademisi Folklor Enstitüsü ile Nizami Adına Edebiyat Enstitüsünün desteği ve siz araştırmacı bilim insanlarının katılımı ile hayata geçirmenin onurunu yaşıyoruz. Bu anlamda sizlere ve katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Yönetimi olarak bir kez daha yürekten teşekkürlerimizi sunuyor,

Toplantının başarılı geçmesini dilerken bu etkinlikte emeği olan herkesi bir kez daha selamlıyorum                           07 Mayıs 2015………  Bakü / Azerbaycan

 

Mustafa ÖZCİVAN

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı

 

REKLAM ALANI